CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, April 9, 2011

Award Lagi...terima kasih!

Ini daripada Kak Naz@Nazrah Bakery...terima kasih daun keladi kakak. Seperti kata Kak Naz, berbloging baru setahun jagung, tapi saya baru jagung berputik. Jadi saya amat berbesar hati untuk terima award ini daripada kakak. Saya jadikan award ini sebg pembakar semangat untuk dapur saya untuk berasap2 dengan bermacam2 menu untuk hidangan Mr Hubby tercinta dan anak2 tersayang...
Ingin saya kongsikan sedikit peringatan bahawa "Indahnya Islam itu" - Air tangan isteri pahalanya berganda2: Firman Allah:"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan berasa tenteram kepadanya, dan dijadikan di antaramu rasa kasih dan sayang…" (Ar-Rum: 21) dan air tangan ibu berkatnya berjuta2: Bagi seorang wanita yang sudah berkeluarga, sememangnya dia berkewajipan menyibukkan diri mengurus rumah tangga dan anak-anaknya dengan tangannya sendiri. Sabda Rasulullah s.a.w.: "… dan seorang isteri adalah pemimpin bagi rumah suami dan anak-anaknya, dan dia akan diminta pertanggungjawaban tentang mereka…" (Riwayat Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Umar r.a.).
Seperti yang telah saya postkan sebelum ini mengenai diri saya apabila saya menerima award ini juga daripada Kak Ayu@KitchenColours, maka saya telah pun melengkapkan fasa kedua peraturannya. Untuk fasa 3, Award 15 recently discovered blogs, saya anugerahkan kepada semua follower blog saya yang singgah sokmo di sini dengan kata salam kenalan dan semoga ukhuwwah kita berpanjangan... Terima kasih diatas sokongan!

My Sausage Lasagna Recipe














Keterujaan untuk membuat lasagna membara-bara apabila saya membeli oven ready lasagna sheets daripada San Remo dan hanya menunggu masa untuk membuatnya. Maka bermulalah pengembaraan melayari internet untuk mendapatkan resepi yang mudah. Saya mencedok idea resepi disini dan diadun semula dengan resepi lasagna yang terpapar dikotak San Remo ini. Ini adalah kerana anak2 memang suka sausage dan saya tidak mahu lasagna yang padat dengan cheese. Oleh itu, sedikit editing dan imaginasi, jadilah edisi kombinasi dua resepi.
BAHAN2:
Untuk Sausage filing
2 1/2 sudu besar (sb) minyak sayur / zaitun
1 biji bawang kuning yang dipotong dadu
8 ulas bawang putih, crushed kan sahaja
1 biji carrot yang dipotong dadu
1 paket chicken mushroom sausage Ayamas yang dipotong kecil
1/2 paket daging kisar Ramly
** Mulakan dengan memumiskan kesemuanya sehingga naik bau dengan sedikit gula. Kemudian masukkan daging kisar dan masakkan sehingga sedikit garing. Selepas itu masukkan sausage dan biarkan seketika.
1 tin sedang tomato puri
10 biji tomato ceri yang dilenyekkan
Sos tomato maggi mengikut rasa yang dikehendaki
Garam & gula
Lada hitam kisar (saya masukkan banyak sikit, memang naik rasa)
Secubit nutmeg, secubit shredded parsely, Secubit shredded basil dan Secubit Mixed Italian Herbs (optional)
** Setelah itu masukkan tomato puri, tomato ceri dan sos tomato. serta sedikit air Kacau sehingga sebati dan perasakan dengan gula, garam dan rempah-ratus yang tersebut. Tudungkan dan biarkan selama 5 minit diatas api yang kecil untuk filing betul2 masak dan kering. Jangan biarkan filing berair. Ketepikan.
TIPS: Pastikan sausage filing ini betul2 mencapai keenakan yang anda kehendaki dengan mencampur tolak garam, gula dan rempah ratus kerana filing inilah yang menjadi pes dan nadi lasagna.
BAHAN2:
Untuk Cheese filing
2 sb mentega
2 sb tepung
2 cawan susu (saya gunakan low fat milk)
Lada hitam kasar
1 sudu kecil shredded parsely
125g cheese (saya gunakan 6 keping Chesdale)
Sedikit cheese cream (optional)
Garam & gula
** Masukkan tepung dan kacaukan ia bersama mentega. Tutupkan api dan campurkan susu ke dalam campuran ini. Kemudian pasangkan api dan kacaukan sehingga ia menjadi pekat dan licin.
Setelah itu masukkan cheese dan cream cheese. Biarkan cheese cair di dalamnya dan perasakan dengan lada hitam, parsely, garam dan gula (mengikut keperluan). Ketepikan.
MELAPISKAN LASAGNA:
Panaskan oven ke suhu 180C. Saya menggunakan 8 1/2 inch deep square tin dan griskan dulu. Letakkan lasagna sheets dan dilapiskan atasnya dengan sausage filing sehingga betul2 menutupi kepingan lasagna untuk retain moisture lasagna. Kemudian ratakan cheese filing dan taburkan dengan parmesan cheese. Ulang lapis-melapis ini sehingga habis filing dan pastikan sebelah atas sekali ialah cheese filing.
Tutupkan dengan kertas foil dan bakarkan untuk 20 minit. Bukakan kertas foil dan bakar lagi sehingga 20 - 30 minit lagi.

Saya sepatunyat biarkan ia masak sehingga permukaan lasagna sedikit keperangan. Lagi elok masak dan boleh ummmph...nampaknya kena buat lagi sampai perfect! Sausage filing dah lazat seperti kata Mr Hubby, "Sosej lazatnya!" dan cheese dia memang tidak muak serta padat...ngam2 ajer dengan tekak kami sekeluarga. Namun prosesnya MEMANGLAH jerih sedikit tapi PUAS tidak terkira sebab dapat makan daripada air tangan sendiri...siapa tidak suka kan...

Friday, April 8, 2011

My 1st Blog Award

Terima kasih yang tidak terhingga kepada Kak Ayu@KitchenColours di atas anugerah award yang PERTAMA untuk blog saya...It is so nice knowing you di hujung jari saja walaupun beribu-ribu batu jauhnya namun mampu untuk menjalin ukhuwwah di alam maya...betapa canggihnya impak teknologi ini...Setelah award ini dipaparkan buat yang sudi menjengah ke blog saya, maka ada peraturannya iaitu:

1. Post linking back to the person that gave you the award-Completed!
2. Share 7 random things about yourself
-Completed!
  • saya adalah PA dlm segala segi untuk Mr. Hubby (normal PA pun tak bleh isi jawatan ini);
  • saya adalah Motherly Chef untuk keluarga yg tersayang;
  • saya adalah Tok Penghulu untuk gathering kawan2;
  • saya adalah Loyar yg bukan menghadap hakim tapi menghadap komputer;
  • saya adalah Home Manageress & Director untuk rumahku syurgaku;
  • saya adalah Cikgu untuk anak2 yg tercinta; DAN
  • saya adalah Saya, tiada siapa yang boleh copy & cut....cukup lengkap SIAPA saya!
3. Award 15 recently discovered blogs - yg ini tidak dapat nak di" complete" kan.

Apa pun kepada para pembaca blog saya, selamat berkenalan dan bertukar2 pandangan bagi memperbaiki diri dan meningkatkan mana2 yang perlu dari semasa ke semasa...

Thursday, April 7, 2011

Crèpes with Durian Sauce

Teman memang tidak sabar hendak menggunakan stok durian yang masih ada lagi. Kali ini teman berjalan-jalan di blog nur niezza dan mencedok resepi tuan blog. Memandangkan teman tak ada acuan menjala, maka teman buatlah roti ala French, crèpes, yang menggunakan adunan roti jala:
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b susu cair
2 cawan fresh milk
1 biji telor
sedikit pewarna kuning & purple (atau apa-apa warna yang disukai) - teman guna warna kuning
1/2 s/k garam
Cara Nieza masukkan kesemua bahan ke dalam blender. Teman pula nak guna manual. Maka teman campurkan dulu tepung gandum, kastad dan garam. Kemudian masukkan telur yang dipukul, pewarna dan susu cair di tengah-tengah campuran tepung tadi. Selepas itu teman adunkan bersama susu sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi batter. Ambil satu senduk dan masukkan ke dalam kuali non-stick.


Bahan Untuk Kuah Durian:
4 - 5 ulas isi durian
250ml santan pekat (teman guna santan kotak)
Sedikit Gula merah
1/2 s/k garam
sehelai daun pandan disimpul
1 cawan air jika kuah terlalu pekat
CARANYA:
1. Masukkan semua bahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Kacau sentiasa.
2. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan sedikit garam dan gula.
3. Kacau lagi hingga kuah agak pekat. Apabila cukup rasa, tutup api dan boleh dihidangkan bersama roti jala.




Wednesday, April 6, 2011

Lunch Get Together @ Spring Potato, Batu Caves, Selangor























Inilah lokasi Get Together saya dan kawan2 kali ini. Teringin hendak mencuba masakan Korea, maka lokasi ini menjadi pilihan. Mural kafe ini menarik perhatian kami dengan warna2 yang serasi dan gambaran yang unik.
Signature dish untuk kafe ini adalah spring potato yang mempunyai pelbagai perisa yang kami pilih untuk hidangan kami iaitu BBQ, keju, black pepper, sour onion...Memang sedap apabila dimakan semasa masih panas kerana perisanya sungguh terasa dan crunchy. Mulut ini tidak berhenti2 mengunyah kesedapan yang tidak terkira.
Selepas itu saya memilih untuk makan mee kentang dan capuccino blended. Mee yang digunakan ialah angel hair spaghetti dan kuahnya memang pekat. Sedap juga...satu lagi menu ialah kimbab (rolled rice), makanan Korea umpama sushi tetapi tiada pencicah sos soya..boleh tahan.
Kawan saya pula memilih makanan Korea juga, sundubu jigae (soft tofu stew) yang dihidangkan dengan kimchi dan nasi putih. Memang agak pedas, tidak boleh masuk dengan selera saya tetapi kawan saya nampaknya suka bangat.
Secara keseluruhan, pilihan lokasi yang tidak menghampakan tetapi memang saya bagi kredit dan thumbs up pada menu spring potato di kafe ini!

Tuesday, April 5, 2011

Durian Pancake

Oh kome, durian udah bunga...mari kite makan same2! Memang rezeki keluarga kerana dapat stok durian daripada jiran sebelah rumah. Durian dari Tapah, Perak. Teman pun udah berkira2 nak buat ape dengan durian ni...Yop, teman cakap Perak la kite yer. Jadi sebagai permulaan menyambut musim durian ini, dengan hidangan yang paling mudah sekali iaitu pancake campur durian.
Teman menggunakan tepung pancake yang sedia ada. Sediakan mengikut arahan dan teman pun campur la dengan durian, berapa biji mengikut keperluan. Selepas siap, teman pun sapu la ke atas pancake ini dengan durian juge umpama sapu syrup makan pancake yang biasa...Memang terangkat! Mudah sungguh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...