CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 7, 2011

Crèpes with Durian Sauce

Teman memang tidak sabar hendak menggunakan stok durian yang masih ada lagi. Kali ini teman berjalan-jalan di blog nur niezza dan mencedok resepi tuan blog. Memandangkan teman tak ada acuan menjala, maka teman buatlah roti ala French, crèpes, yang menggunakan adunan roti jala:
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b susu cair
2 cawan fresh milk
1 biji telor
sedikit pewarna kuning & purple (atau apa-apa warna yang disukai) - teman guna warna kuning
1/2 s/k garam
Cara Nieza masukkan kesemua bahan ke dalam blender. Teman pula nak guna manual. Maka teman campurkan dulu tepung gandum, kastad dan garam. Kemudian masukkan telur yang dipukul, pewarna dan susu cair di tengah-tengah campuran tepung tadi. Selepas itu teman adunkan bersama susu sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi batter. Ambil satu senduk dan masukkan ke dalam kuali non-stick.


Bahan Untuk Kuah Durian:
4 - 5 ulas isi durian
250ml santan pekat (teman guna santan kotak)
Sedikit Gula merah
1/2 s/k garam
sehelai daun pandan disimpul
1 cawan air jika kuah terlalu pekat
CARANYA:
1. Masukkan semua bahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Kacau sentiasa.
2. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan sedikit garam dan gula.
3. Kacau lagi hingga kuah agak pekat. Apabila cukup rasa, tutup api dan boleh dihidangkan bersama roti jala.




2 comments:

  1. Assalamualaikumwbh...
    Just want to let u know..you have been recognised:)

    I have award for you sis! sudi2kanlah pick it up:)

    Jazakillah

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikumwbh...
    Just want to let u know..you have been recognised:)

    I have award for you sis! sudi2kanlah pick it up:)

    Jazakillah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...