Resepi ini saya cedok daripada koleksi Majalah Saji keluaran Januari 2011 bagi siri "From The Oven" saya kali ini. Saya menggunakan 10 ketul ayam (campur bahagian dada dan drumstick) dan diperap dengan 2 sudu besar serbuk kari daging, 1 sudu jintan manis & 1 sudu ketumbar ditumbuk, 1 biji limau nipis - diambil jusnya, 2 sudu minyak masak, serbuk perasa ayam, gula, garam - secukup rasa dan halia, 1 biji bawang besar & 2 ulas bawang putih dicincang selama 30 minit. Kemudian panggang ayam selama 45 minit dengan suhu kepanasan 180 darjah celcius.
Selesai dibakar, saya hidangkan bersama sayur campur dan daging kurma bernasi kan Nasi Kuning yang ditumis dengan bawang putih, halia, daun pandan dan dimasukkan sup bunjut, serbuk perasa ayam & sedikit serbuk kunyit bersama air sehingga masak.
Selesai dibakar, saya hidangkan bersama sayur campur dan daging kurma bernasi kan Nasi Kuning yang ditumis dengan bawang putih, halia, daun pandan dan dimasukkan sup bunjut, serbuk perasa ayam & sedikit serbuk kunyit bersama air sehingga masak.
salam...macam sedap je spiced oven ciken ni kan...blhla cube nanti.. :)
ReplyDeletesalam..cubalah...anak sy yg no. 2 tu makan sampai 3 ketul...hahaha
ReplyDelete