Berkira2 juga di kotak fikiran ini untuk membakar muffin, flavor apa pula yang hendak dicuba. Sehingga kini anak2 saya memang suka apa2 muffin yang ada perasa coklat iaitu coklat chip dan koko. Satu resepi yang saya jumpa, Chocolate Chunk Muffin, bunyinya memang menarik untuk diujikaji. Maka inilah bahan2nya:
Rasa muffin yang penuh dengan kecoklatan dan teksturnya pula lembut dan gebu...
Ingredients
3 cups plain flour
3 tablespoons Cadbury® Bournville® Cocoa (saya gunakan koko yg ada, brand van houten)
1 tablespoon baking powder
1½ cups brown sugar
200g (8 rows) Cadbury® Dark Cooking Chocolate, chopped (saya gunakan semi-sweet choc Van Houten)
1½ cups milk
120g butter, melted
2 eggs, lightly beaten
Method
- Preheat the oven to 180°C. Sift the flour, cocoa and baking powder into a large bowl. Add the brown sugar and chocolate. Stir to combine. Add the milk, butter and eggs. Mix until just combined, but do not over-beat.
- Spoon the mixture into medium (5 cm) greased muffin pans. Bake for 20-25 minutes. (saya bakar sehingga 30 minit)
Rasa muffin yang penuh dengan kecoklatan dan teksturnya pula lembut dan gebu...