CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 8, 2011

BEEF IN KETCHUP SAUCES

Kicap dan sos adalah bahan utama dalam masakan saya untuk menu lunch anak-anak. Mereka memang gemar jenis masakan sebegini disamping boleh menaikkan pelbagai perisa di dalam masakan.
Kali ini daging ada di dalam stok jadi saya mulakan dengan menumis bawang merah & separuh daripada 1 biji bawang besar yang dipotong bulat bersama sedikit gula, bunga lawang & kulit kayu manis sehingga sedikit garing. Kemudian masukkan bawang putih dan halia sehingga naik bau. Setelah itu, masukkan daging dan gaulkannya dengan bahan tumisan ini sehingga sebati. Selepas itu, saya masukkan sedikit sos tiram, sos soya thai, sos cili thai, 1 sudu besar sos tomato & 1 sudu besar sos cili (jenis-jenis sos yang digunakan boleh mengikut mana yang ada di dalam stok dan sos-sos ini boleh memekatkan kuah daging) serta lagi separuh bawang besar tadi & air (mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki). Biarkan daging empuk bersama sos-sos ini. Kemudian masukkan kentang, cili hijau potong dan kicap manis. Masakkannya di atas api sederhana.
Selamat mencuba...!

Sunday, March 6, 2011

NASI AYAM BBQ
















Hmmm ini satu lagi menu "From The Oven" siri iaitu Ayam BBQ lagi tetapi kali ini saya lawankan dengan memasak nasi ayam yang biasa untuk dihidangkan dengan ayam BBQ ini Maka jadilah Nasi Ayam BBQ.
Untuk Ayam BBQ saya perapkan 7 ketul chicken wings selama 2 jam di dalam peti ais dengan 3 sudu besar sos tradisional BBQ Knorr, 2 sudu besar sos spicy BBQ Knorr, 1 sudu besar kicap manis, 1 sudu besar sos tiram, garam, gula dan 3 sudu besar minyak zaitun. Ketuhar dipanasakan terlebih dahulu selama 15 minit dengan suhu 220C dan kemudian ayam dipanggang selama 50 minit. Diantara waktu panggang ini saya sapukan lebihan sos perapan ini ke atas ayaam untuk aroma yang harum & rasa yang umpph!
Manakala nasi pula saya masakksn dengan bawang putih yang diketuk, serai pun diketuk, bunga lawang, 1 helai daun pandan, sedikit mentega & serbuk kunyit untuk nasi menjadi kekuningan, garam dan concentrated chicken stok.
Saya hidangkan nasi ayam BBQ bersama sup carrot memandangkan anak2 tidak berapa gemar salad dan tomato. So kena buat sedikit alteration untuk bahan hidangan nasi ayam yang biasa kepada mengikut selera kegemaran my famili. Mudah untuk dicuba..!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...