CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 28, 2010

Lunch Menu 28112011


Selamat bertemu lagi utk sekian kalinya. Menu yang selalu saya masak untuk lunch anak-anak ialah Paprik Ayam.
Bahan-bahan
Ayam yang dipotong dalam kiub kecil mengikut banyak mana yang anda nak masak
1 biji bawang kuning & 1 biji bawang besar merah (dipotong bulat)
1 batang karot
Halia
Cili giling (mengikut pedas yang dikehendaki)
Sos tomato, sos cili, kicap manis
4-6 keping daun limau purut
Gula dan garam secukup rasa
Air
Penyediaan: Ayam digoreng sehingga garing sedikit dan diangkat. Gunakan minyak ini untuk menumis setengah daripada bawang yang dipotong bulat tadi sehingga garing bersama sedikit gula. Kemudian masukkan halia sehingga naik bau dan cili giling pula sehingga naik minyak. Setelah itu campurkan dengan sos cili, tomato dan kicap serta daun limau purut. Biarkan dalam 1-2 minit. Masukkan air (utk membuat kuah) dan baki bawang yang dipotong tadi sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Akhir sekali, karot dan ayam yang telah digoreng garing serta garam secukup rasa.
Paprik Ayam ini saya hidangkan bersama telur dadar yang dipukul dengan bawang..sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...